Akcija!

Joga akademija modul 2. Mogočne dihalne tehnike

105,00

Moč stadodavnih dihalnih tehnik – pranayama

Opis

Dihanje pomeni življenje; živeti življenje s polnimi pljuči. Dihalne vaje lahko izjemno pripomorejo k boljšemu počutju in zdravju. Strokovnjaki menijo, da je redno izvajanje globokega dihanja tudi odlična sprostitvena tehnika. Najboljše pri tehnikah dihanja je, da so preproste in jih lahko izvajate kjerkoli. Vzele vam bodo le nekaj minut dnevno, a pripomorejo k zniževanju krvnega tlaka, telo je bolj prekrvavljeno. Z dihalnimi tehnikami se spodbuja občutek miru, okrepi imunski sistem, kar blagodejno vpliva na vitalnost celotnega telesa.

Najpomembnejši pogoj za uravnavanje dihanja je nadzorovanje ritma. Pri nadzorovanju in discipliniranju ritma indijski jogiji določijo takt po bitju srca. Pri izvajanju tehnik dihanja je potrebno zavedanje, da je globoko dihanje potrebno izvajati iz trebuha. Poleg tega je pomemben element dihanja koncentracija, in sicer fokusna točka, ki si jo izberemo in v katero gledamo. Še bolje pa je, da zapremo oči in najdemo fokusno točko znotraj sebe. Pri tem umirimo misli, da nam ne begajo ter se izrecno posvetimo svojemu vdihu in izdihu. S popolno zbranostjo sledimo toku zraka, ki potuje po nosnicah v pljuča. Pri tem se zavedamo, kako se telo z vdihom napolni s svežo energijo, z izdihom pa se iz telesa odstrani vsa nakopičena napetost. Prepustimo se poživljajočemu ritmu dihanja, da se povežeta telo in duh.

Dih je mati, in v dihu biva duh.
Lao Ce

Najprej pojasnimo, kaj je pranajama. Pranajama je sanskrtski izraz, ki je sestavljen iz več besed: prana pomeni prvobitna življenjska energija. jama pomeni nadzor, popolna kontrola in ajama pomeni gibanje, širjenje.

Torej že sam izraz pove, da gre za širjenje in nadzor prvobitne življenjske energije. Svami Sivananda je opredelil prano takole: »Prana je skupna vsota vseh energij, ki so v vesolju.« Vsi jogijski prijemi temeljijo na dvig prane oziroma življenjske sile ali vitalne energije. Prana je v snovi, sama pa ni snovna. Je v zraku, vendar ni kisik. Prano bi lahko opisali kot neko čisto oblika energije, ki se prenaša v zraku, hrani, vodi, sončni svetlobi in oživlja vse oblike snovi. Prana je naša resnična hrana, kajti brez prane ni možna nobena oblika življenja. Prana je celo Vesolje. Dih je življenje.

Z Mogočnimi dihalnimi tehnikami se naučimo dihanje umirjati in nadzirati – in tako se lahko osredotočimo na um in nadziramo čustva. Dihalne tehnike so kot nekekšno orodje, s katerim lahko življenjsko energijo povečujemo in usmerjamo tja, kjer jo najbolj potrebujemo. Če se naučimo najprej opazovati, potem pa nadzirati svoje dihanje, lahko vplivamo na svoje čustveno stanje, na sposobnost koncentracije in pretok energije v telesu.

Share This