Akcija!

Vadbe – Lepota zdrave hrbtenice

75,00 52,50

Jogijski tretma za izboljšanje zdravja in fleksibilnosti hrbtenice

Opis

Različno gibanje, ki ustreza našemu načinu življenja in v katerem uživamo, traja vsaj pol ure dnevno, da se ogrejemo, blaži tudi človekove psihične stiske. S tem se poveča kakovost življenja. Ko se sprostimo, uživamo in razvedrimo, smo tudi bolj vitalni, ustvarjalni, družabni, zabavni in veseli.

Velik delež bolnikov na fizioterapijah po Sloveniji in po svetu še vedno predstavljajo tisti, ki imajo težave s hrbtenico. Kakovost življenja se tem bolnikom občutno poslabša in jih lahko tudi za več mesecev naredi nezmožne za vsakršno dejavnost.

Vzroki za težave s hrbtenico

Bolečine v hrbtenici so cena človeške evolucije. Prehod iz četveronožne hoje v pokončno držo je namreč pomenil breme za hrbtenico. Sodobni način življenja je glavni vzrok, da je naša hrbtenica nenehno obremenjena, se napreza in trpi. Različni dejavniki, kot so nepravilno sedenje, premalo gibanja in ohlapne mišice pa povzročajo bolečine v ledvenem, prsnem ali vratnem delu hrbta.

Ortopedi menijo, da je več kot 90 % bolečin v križu pravzaprav posledica sprememb na medvretenčnih ploščicah. Vsakodnevno sedenje z leti povzroči vse ohlapnejše hrbtne mišice, ki sprva vodijo do bolečin, kasneje pa tudi do trajnih težav. Bolečine so posledica nezdravega načina življenja z veliko sedenja v službi, v prostem času, preživetim za računalnikom in v avtu. Obenem na težave s hrbtenico vplivajo tudi nosečnost, porod, nepravilne športne dejavnosti s prevelikimi obremenitvami, seveda stres in psihična napetost. Če k temu prištejemo še pomanjkanje telesne aktivnosti, so težave s hrbtenico kmalu del našega vsakdana.

Vaje za zdravo hrbtenico so pripravljene kot del preventivnega programa, lahko pa pomagajo omiliti ali popolnoma odpraviti tudi že nastale težave. Vsekakor je pri oboleli hrbtenici potrebna posebna previdnost. Če imate s hrbtenico resne težave, vas prosimo, da se pred odločitvijo o vadbi posvetujete z zdravnikom.

Vaje se izvajajo počasi, brez hitrih in nepredvidljivih gibov. Pri vadbi uporabljamo lastno težo in delamo proti gravitaciji. Položaje izvajamo počasi in pravilno ter dodajamo pravilni dih. O pravilnosti diha se boste podučili tekom vadbe. Jogijski položaji, zajeti v vadbenem programu Lepota zdrave hrbtenice bodo okrepili vaše hrbtne in trebušne mišice. To bo vplivalo no izboljšanje zdravstvenega stanja in ob redni ter pravilni vadbi tudi odstranilo marsikatero tegobo in bolečino.

Share This